Endodontologie

Endodontologie

Endodontologie – wortelkanaalbehandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling? 

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet, de wortels kunt u met het blote oog niet zien. De wortels zitten onder uw tandvlees in de kaak verankerd. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortelkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa of endodontium genoemd. Wanneer deze weefsels ontstoken zijn of zelfs pijn doen dan kan een endodontische- of zogenoemde wortelkanaalbehandeling nodig zijn. 

Het uitvoeren van de wortelkanaalbehandeling

De wortelkanaalbehandeling wordt voor u geheel pijnvrij uitgevoerd onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven. Vaak maakt de tandarts een of meer röntgenfoto’s. Zo heeft hij een goede controle over het verloop van de behandeling. De tandarts maakt eerst uw tand of kies open en verwijdert het ontstoken weefsel. Daarna reinigt hij het kanaal met kleine vijltjes en spoelt hij het met een desinfecterende spoelvloeistof. Vervolgens worden de kanalen gevuld. Na de wortelkanaalbehandeling maakt uw tandarts uw tand of kies weer dicht met een vulling. Als de kies is verzwakt, kan een kroon nodig zijn. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee. 

Eenvoudige wortelkanaal behandelingen

Eenvoudige wortelkanaalbehandelingen en spoedgevallen kunnen direct bij Tandartsenpraktijk Dental-Zorg worden uitgevoerd. 

Meer weten over de wortelkanaalbehandeling?

De tandartsen van Tandarts Spreij informeren u graag zo volledig mogelijk. Stel uw vraag of bel voor telefonisch advies direct met de gerenommeerde tandartspraktijk uit Bennekom.

Endodontologie